3. SINIF TİPOGRAFİ ATÖLYESİ “DENEYSEL TİPOGRAFİ SERGİSİ” AÇILDI

Doç. Semih ODUNCU’nun yürütücülüğünü üstlendiği Tipografi Atölyesi dersinde, fakültemiz grafik tasarımı bölümü üçüncü sınıf öğrencilerinin dönem içerisinde gerçekleştirmiş olduğu çalışmaların bulunduğu “Deneysel Tipografi Sergisi” 25 Nisan Perşembe günü, fakültemiz Mimar Kemaleddin sergi salonunda açıldı.

Tasarım alanında temel taşlardan biri olan Tipografi’nin deneysel üslup ve bakış açısı kullanılarak çalışmalara aktarıldığı sergide, belirli konseptlerin birlikteliği, zıtlığı ve etkileşimi gibi çeşitli unsurlar öğrenciler tarafından işlere aktarıldı. Sergi açılış programıyla beraber öğrencilerimiz, öğretim elemanlarımız, Edirne halkı ile yerel ve ulusal basından büyük ilgi gördü.

GELENEKSEL TİPOGRAFİ ÜÇÜNCÜ BOYUT VE FARKLI MATERYALLERLE BULUŞUYOR

Dersin yürütücülüğünü ve serginin küratörlüğünü gerçekleştiren Doç. Semih ODUNCU, serginin açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında tipografinin tasarım ve iletişim alanlarında sahip olduğu büyük öneme vurgu yaparak bireylerin gündelik hayatlarında ne kadar çok şekilde tipografik unsurlarla karşı karşıya geldiğine ve onlarla etkileşimde bulunduğuna dikkat çekti. “Tipografiyi genellikle iki boyutlu şekilde görmekteyiz, deneysel tipografi atölyemizde işlerimize üçüncü boyutu da ekleyerek hayal gücümüzün sınırlarını zorlamayı, kullandığımız materyallerin yelpazesini artırmayı ve öğrencilerimizin yaratıcılıklarını ortaya çıkarmayı hedefledik.” diyen Doç. ODUNCU, sözlerine şu şekilde devam etti: “Öğrencilerimin geleneksel tipografiyi hayal güçleriyle bezeyerek üç boyutlu şekilde çeşitli malzemelerle deneysel şekilde yorumlama konusunda gösterdikleri emek, azim ve tutkuyu birazdan göreceğiniz işlerinde inceleme şansı bulacaksınız. Ders ve sergi süreci boyunca geçen zorlu süreçte emek harcayan tüm öğrencilere, tüm süreçte her zaman yanımda olan hem öğrencilerimize hem hocalarımıza çok büyük destek gösteren sayın Arş. Gör. Berk Mehmet ÖZEL’e, desteklerini esirgemeyen sayın İletişim ve Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Devrim BARAN’a, Grafik Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Muhammet BAYRAKTAROĞLU’na ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat TÜZÜN’e teşekkürlerimi iletirim.”

Resim


“YÜKSEK NİTELİKLE İŞLER ÜRETME GAYESİNDEYİZ.”

Küratör Doç. ODUNCU’dan sonra sözlerine başlayan Dekan Prof. TÜZÜN, güzel sanatlar fakültesinin Edirne ili içerisinde yıl boyunca çeşitli etkinlik ve sergilerle her zaman sanatın ve tasarımın filizlendirilmesi konusunda öncü bir kurum olduğuna dikkat çekerek Deneysel Tipografi Sergisinin açılıyor olmasından duyduğu kıvancı vurguladı. “Fakültemizde her zaman nitelikli ve yüksek kalitede çeşitli etkinlikler, atölyeler ve sergiler düzenlemek için çalışıyoruz. Bu doğrultuda değerli Doç. Semih ODUNCU hocamızın önderliğinde kıymetli öğrencilerimizin çalışmalarıyla açılmış olan bu serginin deneysel bir niteliğe sahip olmasının ne kadar önemli olduğunu da vurgulamak isterim. Hem sanat üreten bir kurum hem de akademinin bir parçası olarak işlerimizde çeşitli farklılıklar, araştırmalar ve deneylerin peşinde koşmak ve bu doğrultuda her zaman daha yüksek nitelikle işler üretmek gayesindeyiz. Öğrencilerimiz çok güzel işler ortaya çıkartarak arkalarından gelen alt dönem arkadaşlarına da ilham kaynağı olacak bir gösterim sunmuşlardır. Emek harcamış olan herkese teşekkür ederim.” dedi.

Son olarak söz alan Grafik Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Muhammet BAYRAKTAROĞLU, İletişim ve Tasarımı ile Grafik Tasarımı bölümlerinin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalardan ne kadar mutlu olduğunu vurgulayarak öğrencileri ile gurur duyduğunu ifade etti. “Kıymetli öğrencilerimizin gerçekleştirmiş oldukları deneysel tipografi işlerinden oldukça mutlu ve memnunum. Tasarımın temel taşlarından biri olan tipografi, eğitimimizin içinde de önemli bir yer tutmaktadır. İletişim ve Tasarımı Bölümü ile birlikte yürüttüğümüz dersler ve gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda tasarım sahasının çok daha geniş bir hinterlandına ulaşma hedefindeyiz ve her geçen gün hedefimize yaklaşıyoruz. Önümüzdeki süreçte gerçekleştirmeyi planladığımız projelerimizle hem öğrencilerimize hem kurumumuza hem de kentimize tasarım anlamında nitelikli katkılarda bulunmaya devam edeceğiz.” diyen Prof. BAYRAKTAROĞLU kendisinin fotoğrafçı ve gazeteci geçmişinden de bahsederek yerel ve ulusal basının sergiye göstermiş olduğu ilgiden dolayı kendilerine ayrıca teşekkürlerini iletti.

TASARIM PERFORMANSLA BULUŞTU

Açılış sonrası katılımcılar tarafından büyük ilgiyle gezilen sergide, öğrenciler ürettikleri işlerin başında durarak sergiyi gezenlere bilgi verdi ve soruları cevapladı. Grafik Tasarımı Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Semih AYDOĞAN’ın ürettiği iş ise tasarım unsurunun performans sanatıyla buluşmasına sahne oldu.

Resim


“BOOM” kelimesini, kibritleri kullanarak kompozisyonlaştıran AYDOĞAN, küratör Doç. Semih ODUNCU ile birlikte sergi salonunda kibritleri yaktı. Kibritlerin yanmasından sonra söndürülen eser metamorfoza uğrayarak sergi esnasında gerçekleşen performansla beraber başka bir kimliğe büründü. Bu durumun deneysel tipografi atölyesinin ne amaçladığını net şekilde vurguladığını söyleyen Doç. ODUNCU, “Ortaya konulan işlerin bu şekilde dinamik etkileşimlerle dönüşerek etkisini ve iletisini taşımaya devam etme yolunda inovatif bakış açılarını desteklemesi odak noktalarımızdan biridir.” dedi.

25 Nisan Perşembe günü açılan sergi, 8 Mayıs Çarşamba gününe kadar Güzel Sanatlar Fakültesi Mimar Kemaleddin salonunda sanat severlerle buluşmaya devam edecek.

Resim

Haber: Arş. Gör. Meriç Batuhan ÇİL | Fotoğraflar: Utku SAVAŞ (İletişim ve Tasarımı Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi)
Ek Resimler
Bu içerik 27.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 494 kez okundu.