“BALKAN SERGİLERİ IV” VE “CO-TRACES II” SERGİSİ ROMANYA’NIN BÜKREŞ KENTİNDE SANATSEVERLERLE BULUŞTU

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerine ait eserlerden oluşan “Balkan Sergileri IV” ve Özgün Baskıresim Sanatçılar Derneği üyelerinin katılımıyla gerçekleşen “CO-TRACES II” sergisi 8-10 Mayıs 2023 tarihleri arasında Romanya’nın Bükreş kentindeki UNArte Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu. 

Bükreş Ulusal Sanat Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen ve küratörlüğünü Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün’ün yaptığı; “Balkan Sergileri IV” Romanya’nın Bükreş kentinde ziyarete açıldı. Sergide öğretim üyeleri ve öğrencilerin özgün temaları ile yaptıkları resim, grafik ve fotoğraf gibi farklı disiplinlerdeki 57 eser yer aldı. Sergide, komşu iki ülke Romanya ve Türkiye’nin benzer kültürel özellikleri ve bu özelliklerin sanata yansıması serginin ana teması olmuştur.

Sergi açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, “öğrenci ve akademisyenlerin çalışmalarının bir arada olduğu daha önce Bulgaristan’ının farklı kentlerinde açtığımız “Balkan Sergilerinin” IV. olan bu sergiler, hem kültürel zenginliklerinin görülmesi hem de Balkan ülkeleri arasında dostluk bağlarının güçlenmesi açısından büyük katkılar sağladı. Ayrıca bu serginin organizasyonunda emekleri geçen ve iki ülke arasındaki birlikteliğe katkı sağlayan başta Dr. Ovidiu Croitoru’ya teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

UNArte Fakülte Dekanı Prof. Cosmin PAULESCU “Öğrenciyken katılmış olduğum bir Fuarda Türkiye’nin standını gördüm. O zaman fark ettim ki sanat araştırmaları yapmak için çok öteye yani Batı’ya bakmama gerek olmadığını, yakınımda komşu olan Türkiye’nin çağdaş ve yenilikçi eserler ürettiğini anladım. Komşumuz olan Türkiye ile iş birliği yapabileceğimizi fark ettim. Sizleri ve eserlerinizi Üniversitemizde görmek bizleri çok mutlu etti” şeklinde düşüncelerini ifade etti.

Ayrıca aynı gün Özgün Baskıresim Sanatçılar Derneği Üyelerinin eserlerinin yer aldığı “CO-TRACES II” sergisi de Bükreş Ulusal Güzel Sanatlar Akademisi’nin UNArte Sanat Galerisi’nde açıldı. Dernek Başkanı Prof. Melihat TÜZÜN, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Deniz BAYAV,  Kurucu üye Devrim ERBİL ve Arş. Gör. Kübra YILDIZ’ın sergi açılışında derneği temsilen bulundular.

Serginin ikinci günü T.C. Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç ALTAN, Eşi Aslı ALTAN, Prof. Devrim ERBİL, UNArte Fakülte Dekanı Prof. Cosmin PAULESCU, Grafik Bölüm Başkanı Dr. Ovidiu CROITORU, Yunus Emre Enstitü Müdürü Mustafa YILDIZ, Trakya Üniversitesi’nin değerli akademisyenleri ve Bükreş Ulusal Sanat Üniversitesi öğrencileri sergiyi ziyaret ettiler.

T.C. Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç ALTAN “Türkiye ve Romanya arasındaki ilişkiler her alanda çok özeldir ve ilişkilerimizin en önemli kısmı insandan insana olan ilişkilerdir. Bunun da en büyük temeli kültürel diplomasidir. Dolayısıyla Trakya Üniversitesi olarak bu serginin gerçekleştirilmesi kültürel ilişkiye katkı sağlamıştır ve ayrıca Trakya Üniversitesi bizim Balkan bağlantımızdır. Siz o gerçek bağlantıyı Bükreş Ulusal Sanat Üniversitesi ile arada kurduğunuz dostluk ilişkileriyle kurmuşsunuz. O yüzden Prof. Melihat TÜZÜN’ün vermiş olduğu emekler çok değerli. Biz siyasi anlamda diplomatız ama sizin yaptığınız bu kültürel diplomasi aslında iki ülke arasındaki ilişkileri kurarken insandan insana gönül bağları kurmak çok çok daha etkili. Vermiş olduğunuz emekler için başta Prof. Melihat TÜZÜN’e ve üniversiteniz değerli akademisyenlerine gönülden teşekkür ederim.” şeklinde konuştu. Her iki sergi de büyük ilgiyle karşılandı.
Ek Resimler
Bu içerik 18.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 308 kez okundu.