“ÇAĞDAŞ SANAT: ÇOK UZAK FAZLA YAKIN” ETKİNLİĞİ TRAKYA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ’NİN EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİ

“Çağdaş Sanat: Çok Uzak Fazla Yakın” etkinliği 5 Nisan Cuma günü, Akbank Sanat’ın sponsorluğunda Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Çağdaş sanatın Türkiye’de önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Marcus Graf’ın yaptığı etkinlikte sanatçılar İrfan Önürmen ve Dr. Fırat Engin de konuşmacı olarak yer aldı.

Öğrencilerin ve sanat severlerin büyük ilgi gösterdiği etkinliğin açılış konuşmasını yapan Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı, Akbank Sanat olarak bugüne kadar gerçekleştirdikleri etkinliklerle farklı sanat dallarına verdikleri desteğe dair katılımcıları bilgilendirdi. Bigalı ayrıca, Contemporary Istanbul tarafından Akbank ana sponsorluğunda düzenlenen Çağdaş Sanat Buluşmaları Etkinlikleri hakkında da açıklamalarda bulundu. 

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin açılış konuşmasının ardından, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcus Graf Çağdaş sanat kavramını tarihi gelişimi içerisinde örnekleriyle anlattı. Katılımcıların büyük bir ilgiyle takip ettiği konuşmada Graf, çağdaş sanatın bireysel sorunlardan güncel ve önemli sosyal sorunlara kadar birçok sorunsalı ele aldığının altını çizerek, bugüne kadar dünyada ve Türkiye’de bu alanda gerçekleştirilmiş çalışmalardan ve önemli sanatçılardan örnekler sundu. 

Konuşmasında, çağdaş sanat kapsamında kullanılan farklı tekniklere ve estetik arayışlara da yer veren Graf, çağdaş sanatın, yaşadığımız güncel hayatı ele aldığını ve belirli dar kalıpların içerisine sıkıştırılmaya çalışılan sanatın yönünü değiştirdiğinin altını çizdi. Çağdaş sanatın önemini ve sanata katkısını geçmişten günümüze, önemli sanatçılardan verdiği örneklerle ortaya koyan Graf, sanatçı ve izleyici arasındaki algı farklılıklarının nedenleri konusunda da açıklamalarda bulundu. “Sanatçı burada ne anlatmak istiyor” sorusunun, izleyici tarafından her zaman bilinmesinin mümkün olmadığına da vurgu yapan Graf’ın ardından sanatçı İrfan Önürmen’in konuşmasına geçildi. 

Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü mezunu olan Önürmen, aldığı resim eğitiminin ardından, sanat hayatı boyunca yaşadığı yol ayrımlarını ve bunların sanatına etkilerini kendi çalışmaları ve deneyimleri üzerinden katılımcılara aktardı. Resim eğitimi almış olmasına rağmen zamanla heykel olarak kabul edilebilecek çalışmalar üreten sanatçı, her türlü materyalin resimde kullanılabileceğine söyledi. Farklı materyaller ile gerçekleştirdiği çalışmaların görselleri eşliğinde konuşmasına devam eden Önürmen tüllerden yaptığı ve büyük ilgi gören eserlerinin yanı sıra, gazete kağıtlarından ve diğer materyallerle yaptığı çalışmalara da yer verdi. Konuşmasında ayrıca, bu eserlerin ortaya konulmasında bir sanatçı olarak nasıl bir düşünceyle hareket ettiğini sanat severlerle paylaştı.

İrfan Önürmen’in ardından konuşan Dr. Fırat Engin ise heykel eğitimi almış olmasına rağmen Fransa’nın Bourges kentinde yer alan ecole nationale d’art superieure de Bourges de yaşadığı deneyimlerin sanat hayatını nasıl değiştirdiğini örnekleriyle birlikte anlattı. Seçtiği hazır nesnelerin sosyolojik ve kültürel içeriklerinin çalıştığı konu ve kavramlarla uyum içinde çalışmasına dikkat ettiğine vurgu yapan sanatçı (tüketim kültürü, politik meseleler, göç, bellek vb.) özellikle neon işlerinde zaman zaman kullandığı farklı objelere de bu özellikleriyle, kavramsal içeriği tamamlayan unsurlar olarak yer verdiğinin altını çizdi.

Etkinliğin son bölümünde, Prof. Dr. Marcus Graf, İrfan Önürmen ve Dr. Fırat Engin Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, akademisyenleri ve sanat severlerin sorularını yanıtladı. Soru cevap bölümünün ardından Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı'ya ve konuşmacılara teşekkür belgelerini takdim etti. Güzel Sanatlar Fakültesi atölyelerini ve müzeleri de gezen konuşmacılara öğrencilerin yoğun ilgisi burada da devam etti.

Ek Resimler
Bu içerik 10.04.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 491 kez okundu.