DÜNYACA ÜNLÜ RESSAM FRANÇOİS JEUNE TRAKYA ÜNİVERSİTESİ'NDE

Trakya Üniversitesi bilim, kültür, eğlence ve sporda olduğu gibi sanatta da önemli isimleri ağırlamaya devam ediyor. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, sosyal etkinlikler çerçevesinde sanatın farklı alanlarından çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yaparken, sanat dünyasının önemli isimlerini de sanatseverlerle buluşturuyor. 20.yy’ın başında, Mimar Kemalettin’in projesi olarak inşa edilen tarihi Edirne Tren Garı ve buna bağlı diğer hizmet binalarının içinde bulunduğu, sanatçılara ilham kaynağı olan anıtsal ağaçlarla dolu ve eşsiz bir doğal güzelliğe sahip Karaağaç’ta, yılın her döneminde sanatseverleri önemli kültür-sanat etkinlikleriyle buluşturan Güzel Sanatlar Fakültesi, dünyaca ünlü sanatçı ve akademisyen Prof. François Jeune’u ağırladı. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin organize ettiği program kapsamında Edirne’ye gelen Paris 8 Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi ve ünlü sanatçı Prof. François Jeune, “Image Fertile” başlıklı konferansta öğrenciler ve sanatseverlerle bir araya gelerek konukların sorularını içtenlikle yanıtladı.

Yüzyıllar boyu edebiyatçıların ve gezginlerin hayal gücüne ilham olan, sanatkâr ve zanaatkârların eserlerine nakşettiği eşsiz güzellikleriyle bilinen Edirne’de, güzel sanatlar alanı öğretim elemanları, öğrenciler ve sanatseverlerle buluşan Prof. François Jeune velut imge, modern ve çağdaş sanatta verimli imge yaratma süreci, imge üretimi, bir imge üzerinden başka imgeler ortaya çıkarma gibi pek çok konuda görüş ve tecrübelerini anlattı.  Konferansta Prof. François Jeune, “Velut bir imge nedir? Bir başka imge üretilebilecek imge mi? Modern ve çağdaş sanatta verimli imge yaratma süreci nasıl incelenir?” sorularını Georges Didi Huberman, L'image Féconde, Arnaud Lesage, Pablo Picasso, Dali ve Laszlo Moholy-Nagy gibi dünyaca ünlü sanatçılardan verdiği örnek görseller üzerinden yanıtladı.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin konuğu olarak katıldığı konferansta, güzel sanatlar alanındaki akademisyen ve genç öğrencilere, sanata bakışı ve sahip olduğu perspektif ile ilham veren Fransız sanatçı, verimli imge konusunda yaptığı açıklamalarda, verimli imgenin çift yönlü ve "tükenmez" olduğu görüşünü savunarak, tek yönlü bir dil ile sınırlandırılmasının mümkün olmadığı gerçeğinin altını çizdi. Verimli imgenin ; yan yana koyma, üst üste bindirme, ters yüz etme, çarpıtma, veya çıkarma, toplama, bölme ve çarpma gibi yöntemler sayesinde uyarıcı ve heyecan verici bir süreç yarattığını da sözlerine ekleyen Prof. Jenue sözlerini, " İşte bu plastik yöntemler çeşitliliğini bazen imgeleri karmaşık, çoklu ve canlı hale getirerek kendi resimlerimde de ele alıyorum.” şeklinde tamamladı. Paris École des Beaux-Arts’ta yetişen Prof. Jeune, paylaştığı bilgilerle salonu dolduran herkesi kendine hayran bıraktı.

Bir dizi etkinlik için geldiği Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, gerçekleştirdiği konferansın ardından kişisel resim sergisi açan Prof. François Jeune, birbirinden değerli el emeği eserlerini Güzel Sanatlar Fakültesi Fuayesinde sanatseverlerle buluşturdu. Prof. François Jenue’nin eserlerinden oluşan ve konferans ile aynı adı taşıyan “Image Fertile” başlıklı resim sergisi sanatseverlerin ilgisini çekerken, 2019 yılı itibarıyla Güzel Sanatlar Fakültesi’nde sergilenen en gözde sergiler arasındaki yerini aldı.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ev sahipliğini yaptığı sergide konuşan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, bir hafta boyunca sanatseverlerin ziyaretine açık olacak serginin, akademisyen ve öğrenciler başta olmak üzere tüm sanat meraklılarına farklı bir bakış açısı sunacağını belirterek, Prof. François Jenue’ye kente geldiği, Trakya Üniversitesi akademisyen ve öğrencileriyle buluştuğu için teşekkürlerini iletti. Prof. Melihat Tüzün, gelecek kuşaklara bilginin yanı sıra estetik bir sanat anlayışı, yaklaşımlarla eleştirel ve farklı bakış açıları da kazandırmak istediklerini ifade ederek, “Öncelikli görevimiz, öğrencinin veya sanatçının sanatını veya bir ürünü ortaya koyarken sahip olduğu bilgiyi farklı tecrübe ve perspektiflerle birleştirmek, zenginleştirmek. Güzel Sanatlar Fakültesi olarak, bu amaçlara hizmet eden bir etkinliğe daha ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Etkinliklerin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Fransa Paris Sorbonne Üniversitesi’nde de eğitimler gören ve ilgi alanları güncel sanat, resimsel süreçler, renk, Prehistorya ve Mısır olan Prof. François Jeune, sergi açılışı öncesi gerçekleştirdiği konuşmasında, “Image Fertile” adını verdiği kişisel sergisini süsleyen eserler hakkında sanat meraklılarına bilgiler vererek, sergiyi oluşturan eserlerin tanıtılmasında büyük rol sahibi oldu. Prof. François Jeune, Trakya Üniversitesi’ne teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Sergim, konferansta bahsettiğim konular ile birebir aynı olmamakla birlikte sergideki eserler çoğaltılmış imgelerden oluşuyor. Eserler, Fransa’daki atölyemde son on yılda yaptığım çalışmalardan koleksiyonları içeriyor. Ancak ilk defa burada sergilendiğini ve Trakya Üniversitesi ile buluştuğunu söyleyebilirim. 10 yıllık serüveni en iyi ifade eden eserleri seyrettiğimizi belirtebilirim. Eserlerimde su ile çalışabileceğim, endüstride de kullanılabilen ve benim keşfettiğim bir materyal ile çalıştım. Bu malzeme tuval de değil kağıt da değil. Bu çalışmalarda suyu hem malzeme, hem de araç olarak kullandım. Ağırlıklı olarak renkle çalışıyorum. Bunun için önce deseni çalışıyorum ve daha sonra renklendiriyorum. Kolaj, yırtma, üst üste birleştirme gibi tekniklerle yarattığım eserlerde yapı ve yapı bozumunu bir arada kullandım. Burada çalıştığım büyük işlerden çıkan parçalarla tekrar çalışarak ikinci bir seri yaratıyorum. Benim tüm çalışmalarım aslında konferansla da bağlantılı olarak kendi içerisinde bir geri dönüşüm. Burada, bu güzel mekânda sizlerle bir arada olmaktan onur duydum. Sergime katılım gösterdiğiniz için teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından serginin gezilmesine geçilerek, sergide yer alan eserler hakkında bilgiler paylaşıldı.

Paris 8 Üniversitesi’nde, “Resmin Sorunsalları: Seri ve Dizim”, “Yaratma Eylemleri”, “Verimli İmgeler”, “Rengin Güncel Pratikleri ve Teorileri” gibi dersleri de yürütmekte olan Prof. François Jeune, 07-10 Mayıs 2019 tarihleri arasında, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenim gören on beş öğrencinin katılımıyla bir workshop çalışmasına da imza atarak, öğrencilerin çalışmalarından oluşan bir sergi düzenlenmesine büyük katkı sundu. Çalıştay süresince öğrencilerle yakından ilgilendiği görülen Prof. Jeune’un, ünlü sanatçılardan verdiği örnek görseller üzerinden öğrencilerden özgün ve güncel eserler ortaya koyması beklendi. Bitmek bilmeyen enerjisiyle herkesi kendine hayran bırakan ve öğrencileri bir an olsun yalnız bırakmayan Prof. Jeune, boyut ve teknik sınırlamasının olmadığı çalışmalarda öğrencilerin kendi resimsel problematiklerinden yola çıkarak yeni imgeler üretmelerine rehberlik etti.

 

Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU

Editör: Fırat GÜNGÖR

Fotoğraf: Mustafa TOPYANAK & Konur KOLDAŞ

Ek Resimler
Bu içerik 15.05.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 679 kez okundu.