GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ’NİN 2. ULUSLARARASI ÖZGÜN BASKIRESİM YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ ve SERGİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen, proje yürütücülüğünü ve küratörlüğünü Güzel Sanat Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Kerem İşcanoğlu’nun yaptığı, “2. Uluslararası Özgün Baskıresim Yarışması” Sergisi ve Ödül Töreni, Balkan Kongre Merkezi Fuayesi’nde sanatseverlerle buluştu. 10 Aralık 2018 – 29 Mart 2019 tarihleri arasında başvuruların yapıldığı “Uluslararası Özgün Baskıresim” başlıklı yarışmaya, farklı tekniklerle hazırladıkları baskıresimleriyle yurt içi ve yurt dışından önemli sayıda katılımcı katkı sundular. Türkiye’nin ve dünyanın pek çok kentinden ilgi gören ve geniş çaplı bir seçki sunan serginin açılışına ilginin yoğun olduğu gözlemlenirken, sergi, güzel sanatlar alanında çalışan pek çok akademisyen, sanatçı, öğrenci ve toplumun her kesimini bir araya topladı. Yerli ve yabancı baskıresim sanatçılarını bir araya getiren sergi, güncel sanat pratiklerinin ve anlatım biçimlerinin bir arada olduğu zengin bir dile sahip.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin katkılarıyla,  Doç. Kerem İşcanoğlu tarafından düzenlenen sergide gravür, litografi, ahşap baskı, serigrafi, tipo baskı gibi farklı baskı teknikleriyle oluşturulmuş pek çok eser yeraldı. Türk veya yabancı uyruklu sanatçılara açık, konunun serbest bırakıldığı fakat her sanatçının daha önce hiç sergilenmemiş ve herhangi bir yarışmada ödül almamış bir eseriyle katıldığı yarışmada, toplam 10 eser ödüle layık görüldü. Toplam 151 sanatçının başvuru yaptığı ve 10 eserin ödüle, 50 eserin ise sergilenmeye değer görüldüğü “2. Uluslararası Özgün Baskı Resim Yarışması” Sergisi’nin birincilik ödülünün sahibi Emre İnan oldu. Sergi 17- 28 Temmuz tarihleri arasında, Balkan Kongre Merkezi’nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. 

“2. Uluslararası Özgün Baskı Resim Yarışması” isimli sergide, yurt içi ve yurt dışından katılım gösteren ve eserleriyle jüri üyelerinin beğenisini kazanarak ödüle layık görülen Emre İnan, Döndü Utar, Serkan Yılmaz, Elif Çelebi, Selvihan Kılıç Ateş, Gökçe Aysun Kaya, Savvas Kozidis, Onur Örnek, Kaan Sarı, Enis Malik Duran adlı sanatçıların eserlerinin yanı sıra sergilenmeye değer görülen eserler yer aldı. 

Trakya Üniversitesi’nin yanı sıra Türkiye’den ve dünyanın farklı kentlerinden sanatçıların eserleri ile sanat dünyasına önemli katkılar sunduğu serginin jüriliğini, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün başkanlığında, Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Deniz Bayav, serginin küratörlüğünü de üstlenen Doç. Kerem İşcanoğlu ve Öğr. Gör. Dr. Deniz Gökduman yaptı.

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi Fuayesi’ndeki sergi açılışında konuşan ve serginin küratörlüğünü üstlenen Doç. Dr. Kerem İşcanoğlu, ülkemizin gelişimi için sanatın ve sanatçının desteklenmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, “Sanatçıya sunulabilecek en iyi destek, onlara kendini ifade etme ve eserlerini sergileme fırsatı bulmalarını sağlamak olarak düşünüyoruz. Sanat dünyasının ve bu dünyanın temsili olan bizlerin üretim ve sergileme aşamalarında genç sanatçılara vereceği destek, ülkemizin gelişmesi ve ilerlemesi yolunda atılabilecek önemli adımlardan biridir. Sanat, bir toplumun ortak değerler yaratmasında en etkili yoldur ve milletlerin vitrini olarak kabul edilen unsurların en önemlilerindendir. Dolayısıyla, Baskıresim özelinde sanatın ve sanatçının desteklenmesi gerektiği düşüncesiyle, bu tür sergi ve etkinliklerin düzenlenmesini manidar bulmalı ve bu çabaların artması için çalışmaya devam etmeliyiz. Bu sergiyi, Trakya Üniversitesi’nin sanata verdiği değerin ve katkının bir ifadesi olarak görüyoruz. Geleneksel hale getirdiğimiz serginin etki ve katılım alanını genişleterek geleceğe taşımak, daha çok genci ödülle buluşturabilmek dileğiyle, katkı ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, baskıresim sanatının Güzel Sanatlar alanında, önemi giderek artan ve özgünlüğü olan bir sanat yaratımı olduğuna vurgu yaparak, baskıresim alanında ortaya çıkan bu tür çabaların dikkate değer olduğunun belirtti. Düzenlenecek yeni yarışmalar ve açılacak yeni sergilerle bu çabanın ve verimliliğin devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizen Dekan Prof. Melihat Tüzün, ülkemizde baskı resim çalışmalarının hak ettiği ilgiye ve değere kavuşacağına inandığını belirtti. Trakya Üniversitesi’nin, baskıresim ve diğer sanat dallarında ortaya konan ürün ve değerlerle sanatın ilerlemesine ve eğitimin önemine dikkat çekmeye devam edeceğini belirterek, serginin düzenlenmesinde ve kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Başarıları nedeniyle ödül alan sanatçıları da tebrik eden Dekan Prof. Melihat Tüzün, eserleri sergilenen sanatçılara bu alanda üretimlerine devam etmelerini  özellikle vurguladı.  

Sergide, ödüle layık görülen sanatçıların ödülleri, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları tarafından verildi. 

Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU

Editör: Sertan ATASOY

Fotoğraf: Mustafa TOPYANAK

Ek Resimler
Bu içerik 23.07.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 733 kez okundu.