GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİNDE TERESA PEDROSO İLE LİTOGRAFİ WORKSHOP’U GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, baskıresim sanatının önemli isimlerinden Portekizli sanatçı Teresa Pedroso’yu ağırladı. Workshop etkinliğinde öğrencilerle bir araya gelen usta sanatçı, baskıresim tekniklerinden biri olan litografi (taşbaskı) tekniği alternatif malzeme ile gerçekleştirdi.

Resim

Baskıresim sanatının usta isimlerinden Portekizli sanatçı Teresa Pedroso, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Litografi Workshopu gerçekleştirdi. Karaağaç Yerleşkesinde düzenlenen atölye çalışmasında Teresa Pedroso, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileriyle polyester kağıt üzerine litografi atölyesi yaptı.

Workshop faaliyetinde özgün baskı tekniklerinden biri olan litografinin teknik olanaklarını kullanarak polyester üzerine baskıresim uygulamaları yapıldı. Usta sanatçının katılımıyla düzenlenen atölyede, litografinin (düz baskı) örneklerle gösterimi ve polyester kağıt üzeri bu tekniğin pratiğe nasıl aktarıldığı etkinliğe katılan öğrencilere uygulamalı olarak gösterildi. Önce teorik, ardından uygulamalı eğitimler alan öğrenciler, daha sonra polyester kağıt üzerine litografi çalışması gerçekleştirdi.

Etkinlik öncesinde baskı teknikleri ve baskı örnekleri hakkında bilgiler aktaran Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, sanat etkinlikleri için Türkiye’ye gelen Teresa Pedroso’nun katılımıyla bir workshop etkinliği düzenlediklerini belirtti.

Teresa Pedroso’nun, öğrencilerle polyester kağıt üzerine litografi atölyesi gerçekleştireceğini dile getiren Prof. Melihat Tüzün, “Normalde litografi taş üzerine baskıdır. Taş üzerine desen çizilir ve onun baskıları alınır. Fakat litografi, taşın bulunması ve atölye kurulumu zor bir baskı tekniğidir. O nedenle günümüzde taşa alternatif olarak farklı materyaller kullanılıyor. Kitchen litografi, bizim burada yapacağımız polyester kağıt üzeri litografi gibi günümüzde farklı uygulamalar yapılıyor.” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Teresa Pedroso, öğrencilere uygulayacakları baskı tekniği hakkında bilgiler vererek, ne yapmaları gerektiğini anlattı. Trakya Üniversitesinde olmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Teresa Pedroso, "Polyester malzemenin her iki yönünü de kullanabiliyorsunuz. Elle baskı alabiliyorsunuz. Farklı sanat dallarından öğrencilerle burada olmaktan mutluyum." dedi.

Atölye çalışmasına fakültenin resim, heykel ve grafik bölümlerinden lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlilik programlarından öğrenciler katıldı. Atölye çalışması sonunda plaka ve baskıları öğrencilere verildi. Sanatçıya teşekkür belgesi takdim edildi.
Ek Resimler
Bu içerik 20.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 303 kez okundu.