S
İlhan Koman Konulu Resim Yarışması Sonuçları
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği ile Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Topluluğu’nun ortak çalışması ile oluşturulan 30 Aralık İlhan Koman Anma Günü kapsamında organize edilen İlhan Koman Konulu Resim Yarışmasını seçici kurul üyeleri değerlendirdi.
Trakya Üniversitesi Güzel Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, Türk heykel tarihi içerisinde Koman’ın geniş teknik becerisi ve formlarıyla dönemi için yeni bir soluk olduğunu, onun çocukluk ve erken gençlik dönemlerinin geçtiği kentte güzel sanatlar fakültesi akademisyenliğinin verdiği sorumlulukla onu anmak ve anlamak için bazı özel günleri takvime süreklilikle eklemeleri gerektiğini ifade ederek “Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği’nden Plastik Sanatlar Topluluğu danışman akademisyenlerimiz Doç. Kerem İşcanoğlu ve Doç. Dr. Deniz Gökduman’a gelen teklifin akabinde yaptığımız ortak çalışmayla 2022 yılının son günlerinde bu büyük sanatçının ölüm yıl dönümünde onu anmak için harekete geçtiklerini” kaydeden Fakülte Dekanı Profesör Tüzün, ayrıca büyük sanatçıyı anmanın ve ona dikkat çekmenin fakülteleri için çok önemli olduğunu belirtti.
Seçici kurulda da yer alan Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu ise, Türk da Vincisi olarak da bilinen ve Anıtkabir’de önemli bir rölyefi bulunan sanatçı adına bir anma programının dernek olarak yıllardır hayalini kurdukları bir proje olduğunu, ortak bir masada buluştukları Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Topluluğu akademik danışmanlarına konuyu açtıklarında hızlıca reaksiyon aldıklarını belirterek “Merhum Edirneli büyük sanatçının anma gününde ne yapabiliriz dediğimizde az zamanımız var ama hiç değilse 2022 yılı vefat yıl dönümü çerçevesinde daha büyük ortak çalışmalar için başlatıcı bir kuvvet olarak bir resim yarışması düzenlenebileceği düşüncesi oluştu” ifadesini aktaran Bacıoğlu, Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği’nin sanatçının kent sakinleri arasında bilinirliliğini artırmak adına çok daha büyük iş birlikleri için bu güzel başlangıca ihtiyacın olduğunu ve bunda paydaş olmaktan dernek adına memnun olduklarını belirtti. Dernek Başkanı ayrıca, yol almak için öncelikle yola çıkılması gerektiğini, bu noktada Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanından ve Plastik Sanatlar Topluluğu akademisyenlerinden bu düşünceyi ertelemektense hemen nasıl başlatabiliriz şeklinde gelen tepkilerine karşı kurumsal memnuniyetlerini vurguladı.
Edirne tarihte bir sanatlar kenti olarak geçmesinin önemli neden-sonuç ilişkilerine bağlandığını ifade ederek sözlerine başlayan seçici kuruldan Doç. Dr. Deniz Gökduman ise değerlendirmesini, “bu kentin hem sanatsal ve kültürel mirası hem de sanatçıların özyaşamlarını içeren bir hatıra mirası var. Günümüz sanatında birleşmeye giden sanat disiplinleri bir yana, değişmeyen bir akış şudur ki yetişmekte olan sanatçıyı besleyen üç noktadan biri geçmişteki sanatçıları anlama ve kavrama çabasıdır. Çünkü sanat bir seyirdir ve seyirde pusulanızın çalışıp çalışmadığını kontrol etmek adına göğe de bakarsınız. Biz de bu anma günü etkinliklerinin önemli bir parçası olan büyük ustanın yaşamına dokunan göndermeleri aradığımız yarışmamız ile onu anlayarak anacağız. Edirne sanatçı mirası takım yıldızının en parlak noktalarından biri olan merhum Koman için yaşayan sanatçıların onu düşünerek ürettikleri işler, sanatçıyı anlamaya giden yol için kerteriz olacaktır” sözleriyle özetledi.
Seçici kuruldan bir diğer akademisyen Doç. Kerem İşcanoğlu ise, Dekan Prof. Tüzün ve kendisinin Akademi (MSGSÜ) kökenli olduğunu, Koman’ın da bir Edirneli olarak aynı okulun resim bölümünde yüksek öğrenimine başladığını ama yeteneğine bağlı tavsiyeler doğrultusunda heykel bölümüne geçtiğini ve burada Rudolf Belling’in atölyesinde çalıştığını hatırlattı. Heykel pratiği de olan resim bölümü akademisyeni İşcanoğlu, “Edirne muazzam bir mimarlık tarihinin yanı sıra, ciddi bir plastik sanatlar mirasına da sahiptir. Edirne, İmparatorluk sanatında kırılmalara neden olan Nakkaş Safi ve Ressam Faji gibi büyük sanatçıları ağırlamış. Kent, Osmanlı pentür resminin en büyüklerinden biri olan Hasan Rıza için atölye, burada doğmayan Hayri Çizel ve Tankut Öktem için çocuklukları olmuştur. Ve İlhan Koman için de bir ana kucağı ve baba ocağıdır. Ve yine bu kent, sanatçı için akademili olma yoluna giden ve buradan da dünyanın en büyük heykeltraşlarından biri olma kapılarını açan yerdir. Her sanatçının onu var eden niceliklerden birinin çevreden edindiği duyarlılığın da olduğunu düşündüğümüz de bu duyarlılıkta kentin de rolü bulunmaktadır. Bunları hesap ettiğimizde kentin aklının bir köşesinde her zaman İlhan Koman bulunmalıdır” dedi. İşcanoğlu, başta yarışma olmak üzere sanatçının vefat günü olan 30 Aralık anma etkinliklerinin kent sakinleri tarafından bilinen her sene yeni yıl öncesi yapılan son entelektüel etkinlik günü olarak hatırlanacak bir bilinirliğe ulaşılmasını hedeflediklerini belirterek “umuyoruz ki bu sene sadece bir başlangıç olacak” şeklinde ifade etti ve doğduğu gün için daha kapsamlı çalışacaklarını aktardı.
Seçici kurulda yer alan ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği üyesi, sanat ve kültür yönetimi çalışmaları uzmanı olan Kutalmış Bayraktar, heykeltraş Koman üzerine düzenlenen anma etkinlikleri değerlendirmesine, heykelin kütlelerden satıhlar yaratma sanatı olduğunu hatırlatarak “Edirne kütlesi içinde var olmuş sanatçının, Türkiye’nin ve dolayısıyla Edirne’nin bir sathında yer alan bu okulun mensuplarınca duyulan hassasiyetin düşünsel bir çok yönlülüğün olması gerektiğini” ifade etti ve akademisyenlerin gösterdiği önetkinlikten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bayraktar ayrıca, geçtiğimiz aylarda Erasmus akademik personel hareketliliği çerçevesinde Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesine konuk araştırmacı olarak gelen sanat ve mimarlık tarihi uzmanı Doç. Dr. Gertrud Olsson ile hali hazırdaki çalışmalarından artan zamanlarını bolca Koman hakkında konuşma şansı bulduklarını da belirterek sanatçının yurt dışındaki bilinirliğinin de altını çizdi: “Bildiğiniz gibi Edirne'de doğan sanatçı, Stockholm'de sonsuzluğa geçmiştir. Sanatçının İsveç'te birçok kamusal alan işi bulunmaktadır.” Bayraktar, “İmparatorluk minyatür sanatı için Levnî nasıl bir atılımsa, Cumhuriyet heykel sanatı için de Koman benzer bir atılımdır. Ve ikisinin de Edirne doğumlu olması buna özel anlamlar yükleyebileceğimiz bir tesadüftür” şeklinde yaratıcı dehanın farklı tarihlerinin ortak coğrafyasını hatırlattı.
30 Aralık günü saat 17:30’da Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi A 110 numaralı derslikte İlhan Koman Anma Günü çerçevesinde Doç. Kerem İşcanoğlu sanatçı ve işleri üzerine halka açık bir de konferans verecektir.