"Malzemeyi Tanı, Sanata Dokun" Konulu Workshop Düzenlendi

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Bulgaristan Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi işbirliği ile ‘Malzemeyi tanı, sanata dokun’ konulu workshop düzenlendi. 30 Ekim Çarşamba günü Güzel Sanatlar Fakültesi fuaye alanında gerçekleştirilen workshop’ın yanı sıra, öğrenci çalışmalarından oluşan  bir de sergi açıldı. Bulgaristan’dan gelen akademisyen sanatçılar Prof. Dr. Vladimir Avramov, Dr. Daniel İvanov ve Plamen Kondov ‘un yaptığı çalışmaları akademisyenler, öğrenciler ve sanat severler ilgiyle takip etti.

Atölyelerin düzenlendiği workshop’da bir de konferans düzenlendi. Duvar resmi, vitray, mozaik, fresko-sekko ve sgraffito tekniklerinin anlatıldığı konferansın ardından Prof. Dr. Vladimir Avramov, öğrencilere Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrencilerle birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili bir de sunum gerçekleştirdi. Öğrencileri  Aralık ayında Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi’ne davet eden Avramov Edirne’de düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama törenlerine de katıldığını belirtti ve öğrencilerin Cumhuriyet

Trakya Üniversitesi ile Erasmus programı kapsamında gerçekleşen etkinlikte Avramov, konuşmasının ardından sunumunda öğrencilere duvar resmi, vitray, mozaik, fresko-sekko ve sgraffito teknikleri anlattı.

Avramov’un sunumunun ardından, Güzel Sanatlar Fakültesi fuaye alanında, çalıştay kapsamında düzenlenen serginin açılışı gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün’ün katılımıyla açılan serginin açılış konuşmasını yapan Prof. Melihat Tüzün, ‘Malzemeyi tanı, sanata dokun’ çalıştayı ve öğrenci sergisinin, 2019-2020 akademik yılının ikinci etkinliği olduğunu belirterek; “Bulgaristan’dan Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden hocalarımız geldiler. Bir hafta boyunca bizimle birlikte olacaklar. Kendilerinden özellikle duvar resmi ve vitray örnekleri istedik. Dolayısıyla bu bölümlerden Prof. Dr. Vladimir Avramov, Dr. Daniel İvanov ve Plamen Kondov geldiler. Hem mozaik konusunda workshop yapıyoruz, hem de projelerinin görselleri var” ifadelerine yer verdi.

Tüzün, sergide farklı tekniklerde yapılan çok büyük uygulama projelerinin incelenebileceğini söylerken; “Trakya Üniversitesi’ne geldikleri için çok teşekkür ediyorum. Trakya Üniversitesi olarak Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi ile Erasmus anlaşması da yaptık. Uygun koşulları olanlar Erasmus’a başvurabilir ve sizleri de oraya gönderebiliriz. Çünkü Sofya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ardından Bulgaristan’daki ikinci büyük Güzel Sanatlar Fakültesi, Veliko Tırnovo Kiril Metodi Üniversitesi’ndedir. Onlarla işbirliği bizim için çok önemlidir ve bunu değerlendirelim istiyorum. Bizler değerlendirdiğimiz gibi sizler de değerlendirin. Bugün onlar burada, biz de 4-6 Aralık tarihleri arasında biz gideceğiz. Öğrencilerle birlikte Bulgaristan’a gidip sergi açacağız. Bize katkı sağladıkları için teşekkür ediyorum” dedi.

Tüzün’ün konuşmasının ardından törende bir konuşma da Prof. Dr. Vladimir Avramov yaptı. Avramov, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne misafirperverliği için teşekkür ederken; “Misafirperverliğiniz ve bize inanılmaz bir ortam sağladığınız için çok teşekkür ediyorum. Biz, buraya gelirken steril bir atölyeden ziyade meslektaşlarımızın bize katılmasını arzu ettik. ‘Malzemeyi tanı, sanata dokun’ dediğimiz şey, burada mikro ölçekli bir atölyeyi sizinle paylaşmak istedik. Bizim amacımız, daha çok sizleri atölyeye dâhil etmek.  Sofya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Bulgaristan’daki ikinci büyük Güzel Sanatlar Fakültesi’yiz. Güzel Sanatlar eğitimi bakımından Sofya Üniversitesi ile çok da farkımız yok. Sizlerin arasından da arzu edenler varsa bir arada olmaktan mutluluk duyarız. Veliko Tırnovo’ya bekliyoruz” sözlerine yer verdi. 

Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından Prof. Tüzün, Bulgaristan’dan gelen öğretim görevlilerine teşekkür belgeleri de takdim etti. Çalıştayda, Türkiye’deki Güzel Sanatlar Fakültelerinde Duvar Resmi Bölümü bulunmaması nedeniyle öğrenciler için farkındalık yaratılması amaçlanıyor. 

Haber: Dr. Öğr. Üyesi Başar Hatırnaz

Fotoğraf: Arş. Gör. Konur Koldaş

Ek Resimler
Bu içerik 08.11.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 448 kez okundu.