"Sonbahar Alegorisi" Resim Sergisi

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fuaye Sergi Salonu, (04 -10 Kasım 2019, Saat: 15:00)

Alegori, Grekçe bir kelime olup iki ayrı kelimenin birleşiminden oluşmaktadır: “öteki/diğer” anlamına gelen “allos” ve “toplulukta konuşmak” anlamına gelen “agoreuein”. John Whitman’a göre bu iki kelime birleştiklerinde hem “gizlice söylenen” hem de “halk için uygun olmayan” anlamlarının yanı sıra “‘başka türlü konuşmak’, ‘başka şeyler söylemek’, ‘kastedilenden başka bir şey(ler) söylemek’” gibi anlamlar kazanmaktadır. Alegoriyle ilgili en yaygın tanım ise “bir şey söylerken başka bir şey kast etmek”tir. TDK sözlüğünde ise “Bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde canlandırıp dile getirme, yerine koyma” ve “Bir sanat eserindeki ögelerin gerçek hayattan bir şeyleri temsil etmesi durumu.” şeklinde tanımlanmıştır. Projemizin çıkış noktası bu ikinci tanımın karşılayan yani sanatta bir anlatım türü olan alegoridir.

Divan edebiyatında anlatımı canlandırmak, süslemek amacıyla sıkça başvurulan bir anlatım türü olarak alegori Antik Çağdan günümüze kadar yalnız yazın alanında değil müzik ve görsel sanatlar alanında da etkin olmuş, Ortaçağ duvar resimlerinden kitap resimlerine; kilise resimlerinden soyut dışavurumculara kadar resim alanında kullanılmıştır. Bu projede amaç hem resim tarihi boyunca kullanılan bir anlatım biçimi olan alegori kavramına dikkat çekmek hem de Trakya Efsaneleri’ni tuvale yansıtarak onlara yeniden görünürlük kazandırmaktır. 

Katılan Sanatçılar: Adem Başpınar, Ağıt Uğur Uludağ, Ahmet Kiracı, Ahmet Umur Deniz, Barış Sarıbaş, Basri Erdem, Caner Karavit, Deniz Gökduman, Erkan Doğanay, Fahri Çağdaş, Kerem İşcanoğlu, Nurcan Perdahcı, Özdemir Yemenicioğlu, Şevket Sönmez, Veysel Kurucu, Yiğit Altıparmakoğulları ve Zerrin Pehlivan  

Ek Resimler
Bu içerik 21.10.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 556 kez okundu.