Toprak Sağlığı Konulu Söyleşi Düzenlendi

Üniversitemizde çevre bilinçliliği, iklim değişikliği, toprak dostu tarım gibi bir çok içerik konusunda aklan gelen ilk isimlerden olan Öğr. Gör. Begonia Rodriguez ve öğrencileri toprak sağlığı konulu söyleşi düzenledi.

Öğr. Gör. Begona Rodriguez'in rehberliğinde, Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencisi Serap İçer, Makine Mühendisliği bölümü öğrencisi Seyit Alp Darcan ve Almanca Öğretmenliği bölümü öğrencisi Yakup Hatiboğlu, Güzel Sanatlar Fakültesi'ndeki diğer öğrencilere ve profesörlere toprak mikrobiyotasının bitkilerle nasıl etkileşime girdiğini ve toprağın bakımının nasıl daha iyi tarıma ve toprağın altında doğal karbon tutulmasına nasıl yol açabileceğini anlattı.


Öğr. Gör. Rodriguez konuşmasında şunları ifade etti: “Avrupa Akademileri Bilim Danışma Konseyi'nin 5 Nisan 2022 tarihli yayını doğrultusunda iklim değişikliğinin gerçek olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır, bu kış yaşadıklarımıza ve ortalama sıcaklıkları karşılaştıran bilimsel araştırmalara sırtımızı dönemeyiz. İklim değişiklikleri her zaman olmuştur, ancak hiçbir zaman şu anda tanık olduğumuz kadar şiddetli olmamıştır. Karbon emisyonlarımızı azaltmak acil bir durumdur, ancak bundan daha fazlasını yapabiliriz; toprakları yenileyebilir, biyoçeşitliliği teşvik edebilir ve karbonu bitki köklerinde depolayabiliriz. Avrupa Akademileri Bilim Danışma Konseyi tarafından hazırlanan bir rapor, topraklarda, özellikle de otlaklarda biyolojik çeşitliliğin yeniden tesis edilmesinin, karbonu yakalama ve depolama kapasitelerini önemli ölçüde arttırabileceğini göstermektedir. Sanat öğrencileri olarak ne yapabiliriz? Vahşi doğanın ne kadar güzel olduğunu gösterebiliriz. Posterler, kartlar, etiketler ve sosyal medya aracılığıyla, grafik tasarım, fotoğraf ve illüstrasyon yoluyla, biyolojik çeşitliliğe sahip canlılarımızın her birinin neden önemli olduğunu açıklayın. Öğrencilerin resim ve heykelleri aracılığıyla ziyaretçilere doğanın insan yaratıcılığına nasıl yön verdiğini hatırlatın. Bir kent bahçesi yapın ve toprağı restore etmeyi, sağlıklı gıda üretmeyi ve güzel bir peyzaj oluşturmayı öğrenin. Her fakültede bir bitki bahçesi ne kadar güzel olurdu? Bir tohum ekmeye başlamak için ne kadar gerekir?”

“Gelecek ayaklarımızın altında.” parolası ile yola çıkan Öğr. Gör. Rodriguez projelerinin ve bilgilendirme çalışmalarının devam edeceğini de ekledi.

 

Ek Resimler
Bu içerik 30.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 380 kez okundu.