TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, TÜRKİYE’NİN 77 SANATÇI KADIN AKADEMİSYENİNİN ESERLERİNİ DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NDE EDİRNE’DE BİR ARAYA GETİRDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öncülüğünde Dekan Prof. Melihat Tüzün'ün organize ettiği ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki üniversitelerde görev yapan kadın akademisyenlerin eserlerinden oluşan “Sanatçı Kadın Akademisyenler Ulusal Karma Sergisi”, Edirne’de sanatseverlerle buluştu. Kadın dayanışmasının güzel bir örneği olarak dikkatleri çeken serginin Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fuayesi’ndeki açılışına; Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, eşi Uzm. Dr. Nilgün Tabakoğlu, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Bu yıl Dünya Kadınlar Günü’nü iki muhteşem sergiyle kutlayan Trakya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi’nde açtığı “Kutsal Kadın” sergisinin ardından bu kez Güzel Sanatlar Fakültesi’nde açılan “Sanatçı Kadın Akademisyenler Ulusal Karma Sergisi” ile sanatseverlerin karşısına çıktı. Edirne’de kültür ve sanat rüzgârları estirmeye devam eden Güzel Sanatlar Fakültesi, kadın emeğinin herkese örnek olacak dayanışmasını, düzenlediği etkinlikle bir kez daha gözler önüne serdi.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne özel düzenlenen serginin açılışı öncesinde TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un mesajı okundu. Tebrik mesajında Prof. Dr. Mustafa Şentop’un, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlenen serginin; aziz milletimizin emek ve merhamet pınarı olan, üretkenlikleriyle toplumumuzun terakkisinde büyük bir yükü omuzlayan kadınlarımızın daha iyi anlaşılmasına vesile olmasını diler, emeği geçen ve katılım sağlayanlara hürmet ve muhabbetlerimi sunarım.” ifadelerine yer verildi.

Sergi açılışında konuşan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, Milli Mücadele yıllarından günümüze kadar Türk kadınının toplumsal yaşamdaki rolüne dair açıklamalarda bulundu. TBMM’nin açılışının 100’üncü yılına denk gelen 2020 yılında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle önemli bir sergiye ev sahipliği yaptıklarını vurgulayan Prof. Melihat Tüzün, “Türk kadını, Kurtuluş Savaşından günümüze, modern ve çağdaş Türkiye için önemli görevler ve roller üstlenmiş, üstlenmeye de devam etmektedir. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal bilincinin geliştirilmesine ve başarılarının kutlanmasına ayrılan bu özel günde; ülkemizde, kültür-sanat alanında hepimizi gururlandıran, sanatsal başarılarıyla adından söz ettiren, geleceğe ilişkin güvencemiz olan kadın sanatçılarımızın eserlerini aynı çatı altında bir araya getirmek, sizlere sanat dolu bir gün sunmak istedik. Kadının hak ettiği değere kavuşması, toplum içinde üretken olması ve her alanda kendini göstermesini önemli buluyoruz.” dedi. Sergide, Türkiye’de 33 farklı üniversiteden 77 sanatçının çalışmasının yer aldığını da sözlerine ekleyen Tüzün, eserleri bir e-katalogda toplayarak daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

Açılışa katılan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise TBMM’nin açılışının 100’üncü yılına özel düzenlenen, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlara ithaf edilen sergiyi çok değerli ve anlamlı bulduğunu ifade ederek, toplumun temeli olan kadınların nezaketin, zarafetin, hoşgörü ve saygının sembolü olduğunu belirtti. İlk çağlardan günümüze kadar geçen süreçte toplumun her alanında olan kadınların, çok önemli sorumluluklar ve görevler aldığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Zarafeti ve sevgisiyle kadınlarımız ilk çağlardan günümüze dek nesillerin yetiştiricisi olarak toplumun temeli, bel kemiği, gözbebeğidir. Kadın eştir, eşsizdir… Ayaklarının altında cennet olan annedir. Elleriyle geleceği şekillendirir. Her türlü zorluğa göğüs gererek aziz milletimizin kültürel ve geleneksel kodlarını bir nakış gibi geleceğe taşıyan kadınlarımız kahraman olur, Kurtuluş Savaşı’nda mühimmat taşır. Nene Hatun olur cephede göğüs göğse çarpışır. Evladını bu topraklar için şehit verir, ‘Vatan Sağ Olsun!’ der. Medeniyet inşasının temel taşı olarak tüm dünyayı daha mutlu, huzurlu ve yaşanabilir bir yer haline getirmek idealiyle sevginin ve fedakârlığın sembolü olan kadınlarımız başımızın tacı, yarınlarımızın mimarı olmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlarım. Sergide emeği geçen, geçmişle bugünü birleştiren ve geleceğe ulaştıran değerli sanatçılarımıza ve saygıdeğer katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

İstanbul, Edirne, Ankara, Eskişehir ve Konya başta olmak üzere Türkiye’nin 23 farklı kentindeki 33 üniversiteden kadın sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapan sergide 26 profesör, 19 doçent, 15 doktor öğretim üyesi, 8 öğretim görevlisi ve 9 araştırma görevlisinin eserleri yer alıyor.

Toplam 77 kadın akademisyenin farklı anlayış ve yorumlarıyla yaptığı eserlerden oluşan “Sanatçı Kadın Akademisyenler Ulusal Karma Sergisi” 19 Mart'a kadar Karaağaç Yerleşkesi’nde ziyaret edilebilecek.

Haber: Ali Küçükoğlu
Editör: Orkun Akman
Fotoğraf: Mustafa Topyanak
Ek Resimler
Bu içerik 14.03.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 1029 kez okundu.