TRAKYA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ, EDİRNE’YE IŞIK TUTMAYA DEVAM EDİYOR

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen ve Küratörlüğünü Güzel Sanat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Deniz Gökduman’ın yaptığı, “Edirne Görünümleri Resim Yarışması” Sergisi, Güzel Sanatlar Fakültesi Fuayesi’nde sanatseverlerle buluştu. Başvuruların, 11 Aralık 2018 - 28 Şubat 2019 tarihleri arasında olduğu ve Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Görevlisi Deniz Gökduman’ın küratörlüğünü yaptığı “Edirne Görünümleri” başlıklı sergiye, resimleriyle Türkiye’nin birçok yerinden sanatçı katılım gösterdi. Türkiye’nin pek çok kentinden ilgi gören ve geniş çaplı bir seçki sunan “Edirne Görünümleri” temalı serginin açılışına ilgi yoğun olurken sergi, akademisyen, sanatçı, öğrenci ve toplumun her kesimini bir araya topladı.

 

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin destekleriyle Öğr. Gör. Deniz Gökduman tarafından düzenlenen sergide, Osmanlı mimarisini doruk noktasına taşıyan görkemli dini yapıları ve sivil mimarlık örnekleri ile ön plana çıkmış olan Edirne yeniden canlandırılırken, birbirinden farklı eserlerin gösterildiği sergi, sanatçılar ve sanatseverler tarafından büyük beğeni kazandı. Türkiye’nin farklı kentlerinden katılımın gözlendiği yarışmaya,  toplamda 50 sanatçı başvuru yaparken, jürinin bir hayli zorlandığı değerlendirme sonucunda 7 eser ödüle layık görüldü.  29 sanatçının çalışmasının ise sergilenmeye değer görüldüğü yarışma sonucunda sergide, 36 esere yer verildi. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ev sahipliği yaptığı sergide,  güzel sanatlar alanında çalışan sanatçılar, öğretim elemanları ve öğrenciler, farklı teknikleri kullanarak oluşturdukları eserlerde Edirne’nin değerlerini farklı bir perspektiften sanat meraklılarıyla buluşturdu. 

  

Edirne’de başta Selimiye Camii, Meriç Köprüsü, Sarayiçi, Edirne Sarayı, Adalet Kulesi, Üç Şerefeli Cami, Eski Cami, Karaağaç, Mimar Sinan Heykeli ve Enez Kalesi olmak üzere mimari açıdan örnek eserler ile lokomotif, Kakava Şenliği, Karaağaç gibi Edirne’nin sembolü niteliğinde kıymetlerini konu edinen sanatçılar, Osmanlı mimarisi ile yaşantısından zengin örnekleri sanatseverlerin beğenisine sundu.

 

Sanatçıların resim alanında yeteneklerini sergilediği yarışmada, tarihi ve kültürel varlıkların birikimi ile Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen kentleri arasında yer alan Edirne’ye odaklanılıyor. Sergide sanatçılar, medeniyetimizi anlatan en güzel örneklerden açık hava amfisi niteliğindeki Edirne’yi kendi bakış açılarından yansıtarak sanatçılara ilham kaynağı olması yönüyle geleceğe taşıyor.

 

Trakya Üniversitesi’nin yanı sıra Türkiye’den sanatçıların da katılarak eserleri ile katkılar sunduğu “Edirne Görünümleri Resim Yarışması”nın jüri üyeliklerini, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Caner Karavit başkanlığında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Prof. Mustafa Orkun Müftüoğlu, Temel Eğitim Bölümü Arş. Gör. Veysel Kurucu; Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Deniz Bayav, Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Kerem İşcanoğlu, Resim Bölümü Öğretim Görevlisi Deniz Gökduman ve Dr. Şafak Güneş Gökduman üstlenirken, toplam 50 eser içinden 7 eser ödüle, 29 eser de seçici kurul tarafından sergilenmeye layık görüldü.

 

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fuayesi’ndeki sergi açılışında konuşan serginin düzenleyicisi Öğr. Gör. Deniz Gökduman, “90 yıla yakın bir süre Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış, Osmanlı mimarisini doruk noktasına taşıyan görkemli dini yapıları ve sivil mimarlık örnekleri ile ön plana çıkmış olan Edirne, tarihi ve kültürel varlıkların birikimi ile Türkiye’nin en önemli kentleri arasında yer alır. Aynı zamanda coğrafi konumu nedeniyle Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı niteliğindedir. Bu nedenlerle Edirne’de yaşayan bir sanatçı olarak Edirne’yi bir de sanatçıların gözüyle görmek ve göstermek amacıyla 13-20 Şubat 2018 tarihinde, Edirne’de yaşamış veya yolu bir şekilde Edirne’den geçmiş sanatçıların eserlerinden oluşan, Jüri üyelerimizden Caner Karavit, Deniz Bayav, Deniz Gökduman, Kerem İşcanoğlu, Mustafa Orkun Müftüoğlu ve Veysel Kurucu’nun çalışmalarının da yer aldığı, Edirne Görünümleri başlıklı bir sergi düzenledim. Söz konusu serginin gördüğü ilgi ve kentin sanatçılar üzerinde bıraktığı tesirin resimlerdeki yansımaları, Edirne’nin sanatsal açıdan daha geniş bir çerçevede ele alınması gerektiği sonucunu doğurdu. Böylece daha geniş kapsamlı bir çalışma yapmam gerektiğine karar verdim. Böylece Edirne Görünümleri konulu Resim Yarışması düzenleme fikri ortaya çıktı. Trakya Üniversitesi Edirne Görünümleri Resim Yarışması’nda dereceye giren ve sergilemeye değer bulunan çalışmaların yer aldığı katalog, günümüz peyzaj sanatının bulunduğu noktayı da kayda geçirmesi açısından önemli. Yarışmaya çalışmalarıyla değer katan tüm sanatçılara, yarışmanın her aşamasında emeği geçen meslektaşlarıma ve jüri üyeleri Prof. Caner Karavit (Mimar Sinan GSÜ) Prof. Mustafa Orkun Müftüoğlu (Mimar Sinan GSÜ) Prof. Deniz Bayav (Trakya Üniversitesi), Doç. Kerem İşcanoğlu (Trakya Üniversitesi), Öğr. Gör. Veysel Kurucu (Mimar Sinan GSÜ), Sanat Yazarı Dr. Şafak Güneş Gökduman’a ve Arş. Gör. Zerrin Pehlivan’a teşekküre ediyorum.” şeklinde konuştu. 

 

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melihat Tüzün ise büyük ölçekli projelerin bir ürünü olan sürdürülebilir nitelikteki sergi ve etkinliklere ev sahipliği yapmaktan büyük onur ve mutluluk duyduğunu belirterek, “Özellikle belirli bir kavram ve tema üzerinden gerçekleştirilen sergiler, sanatsal ve kültürel unsurların ön plana çıkarılması ve geleceğe taşınması noktasında oldukça önemli. Bir yarışma veya sergi olsun, proje kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler, Güzel Sanatlar Fakültemiz ve Üniversitemizi, gerek Türkiye’de gerekse de uluslararası sanat sahasında önemli ve değerli hale getiriyor. Güzel Sanatlar Fakültemiz bilhassa bu yıl, ulusal ve uluslararası boyutta düzenlediği kültür ve sanat etkinlikleriyle adından sıkça söz ettirmeyi başardı. Bu denli geniş kitlelere ve sanat camiasına ulaşan işler başarıyor olmak bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Bu heyecana ortak olan akademisyen ve öğrencilerimizin ileride daha büyük projelere imza atacaklarına inanıyorum. Başta emeği geçenler olmak üzere, yarışmaya katılan sanatçılarla bugün bizleri yalnız bırakmayan öğrencilerimize ve Üniversitemizin diğer birimlerinden sergi açılışına katılan akademisyenlerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Sergi’nin, Üniversitemize ve kente hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

Sergi kapsamında, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Türkiye’nin dört bir yanından yarışmaya katılarak eserleriyle sergiye değer katan katılımcılarla bir araya gelen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Edirne Görünümleri” temalı sergiyi ziyaret etti. Sergi ve sergide yer alan eserler hakkında eser sahiplerinden bilgiler alan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, serginin açılışında emeği geçenlere teşekkür ve beğenisini ifade etti. 

Yarışmada birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödüllerinin sahipleri Tolga Boztoprak, Oğulcan Öz ve Ecem Aydın olurken, Ayşe Deniz Almadık, Sinem Korkut ve Candan Yaraş, Mansiyon Ödüllerini paylaştı. Jüri Teşvik Ödülü ise Sadık Efe İşçimen’e verilirken, yarışmada sergilemeye değer görülen eserlerin sahipleri Şeyma Yaşar, Aslıhan Denek, Feyza Nur Aslan, Dilara Koz, Yasemin Sağışmak, Ş. Gürkan Uzunköprü, Ceren Baykan, Volkan Çoban, Rezzan Kepsutlu, Esra Ağırtopçu, Yasin Çakır, Ezgi Yavuz, Yağız Efe Öz, Eda Kılıç, Aslıhan Elrantissi, Ceren Güncan, Cihan Atıcı, Süheyla Özge Temiz, Abdulmusa Yönyol, İrem Koçan, Tutku Çelik, Halil Başkıran, Doğan Eryener, Nihat Eşiyok, Özge Çavuş, Serhat Biltekin, Aysun Saka, Cansu Devrim Alparslan ve Ayşe Panko olarak açıklandı.

 

Güzel Sanatlar Fakültemiz tarafından düzenlenen ve küratörlüğünü Öğr. Gör. Deniz Gökduman’ın yaptığı “Edirne Görünümleri” Sergisi, 23 Mayıs tarihine kadar Güzel Sanatlar Fakültesi Fuayesi’nde ziyaret edilebilir. 

 

Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU

Editör: Sertan ATASOY

Fotoğraf: Engin ARDA

Ek Resimler
Bu içerik 21.05.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1520 kez okundu.