S
"ÜJ/BEJ - 3/5" İSİMLİ SERGİ, ÇALIŞTAY VE KONFERANS ETKİNLİKLERİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Trakya Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ile Bulgaristan Shumen Üniversitesi işbirliği ile Güzel Sanatlar Fakültesi’nde bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. 12 Kasım Salı günü gerçekleştirilen ilk etkinlikte "Glaze Tekniği - Tarihsel Bakış, Özü, Çağdaş Resimdeki Uygulamalar için olanaklar" adıyla bir çalıştay düzenlendi. Desen Atölyesi’nde saat 10.30’da başlayan çalıştayda Shumen Üniversitesi’nden Doç. Dr. Svetozar Çhilingirov öğrencilere ve akademisyenlere glaze tekniğinin inceliklerini uygulamalı olarak anlattı. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün’ün de katıldığı çalıştay ilgiyle takip edildi. Çalıştay soru cevap bölümü ile sona erdi.
Aynı gün saat 16.00’da Güzel Sanatlar Fakültesi Fuaye alanında "Üj/Bej- (3/5)” adıyla resim ve baskı resim sergisi açıldı. Serginin açılışında konuşan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün şunları söyledi "Bulgaristan Shumen Üniversitesi’nden çok değerli akademisyen-sanatçılarla birlikteyiz. Dün gerçekleştirdiğimiz ‘11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes’ etkinliğinde de birlikteydik. Çalıştaylar, sergi ve konferansın tüm bölümlerimiz için yararlı olacağına inanıyorum. Bu sabah gerçekleşen çalıştay da çok yararlı geçti ve glaze tekniğinin sanat tarihindeki yerini uygulamalı olarak gördük. Bu sergide ise üç hocadan beşer eser yer aldığı için adını ¨Üj/Bej¨olarak belirledik. Farklı tekniklerle yapılmış bu eserleri çok beğeneceğinizi düşünüyorum. Her biri kendi alanında çok değerli akademisyenler. Prof. Valeri Chakalov ile yıllardır süre gelen bir arkadaşlığımız var. Bu işbirliğimiz, öğrencilerimizin de dahil olduğu yeni projelerle artarak devam edecektir. Kendilerine çok çok teşekkür ediyorum."
Prof. Valeri Chakalov ise konuşmasında şunları söyledi: "Saygıdeğer dekanım, meslektaşlarım ve öğrenciler, bu yıl içerisinde ikinci kez fakültenizi ziyaret etmek bizim için bir onurdur. İkinci kez gelmemize rağmen bu kadar sıcak karşılanmak çok güzel. Zannediyorum tekrar tekrar geleceğiz. Elbette ki bunun nedeni sanatsal anlamda aynı yönde bakıyor olmamızdır. Sanat aracılığıyla dünyayı anlamaya çalışıyoruz. Uzun soluklu işbirliğimizden dolayı dekanınıza özellikle teşekkür ediyorum. Bununla birlikte çok şanslı olduğunuzu düşünüyorum böyle bir dekanınız olduğu için. Çalıştaylarımıza katılımınızdan dolayı çok memnunuz. Yarın da iki etkinliğimiz olacak orada da sizleri görmekten mutlu olacağız." Konuşmanın ardından Prof. Valeri Chakalov ev sahipliğinden dolayı Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün’e, Dekan Yardımcısı Doç. Ayhan Çetin’e ve Öğr. Gör. Ayşegül Kalkan’a hediyelerini takdim etti. Daha sonra Prof. Tüzün de Shumen Üniversitesi öğretim üyelerine teşekkür belgelerini takdim etti.
13 Kasım Çarşamba Günü Prof. Valeri Chakalov'un düzenlediği "Kollografi Tekniği- Pratik Ve Estetik Problemler" konulu çalıştay saat 10.30’da Baskı Resim Atölyesi’nde gerçekleştirildi. Öğrencilerin ve akademisyenlerin yoğun katılım gösterdiği çalıştayda ilk olarak, Prof. Chakalov kollografi tekniği ile ilgili bir video gösterimi yaptı. Gösterimin ardından yanında getirdiği çeşitli materyallerle uygulamalı olarak kollografi tekniğinin inceliklerini anlatan Chakalov, daha sonra öğrencilerin de fikirlerini alarak, onlarla birlikte kollografi tekniği ile resim yaptılar.
Doç. Dr. Rostislava Todorova-Encheva, Shumen Üniversitesi'nin T.Ü. GSF'deki etkinliklerinin son ayağında, resim sanattında perspektif konusunda öncü çalışmalarıyla tanınan bir isim olan Paolo Uccello'nun eşiyle arasında geçtiği rivayet edilen bir dialogdan çıkışla "'Ah, bu perspektif ne güzel bir şey!' Dedi Paolo Uccello " adı verilmiş olan sunumuyla konferans salonunda öğrenci ve akademisyenlere hitap etti. Sanat tarihinin başından itibaren perspektifin gelişimi ve etkileri hakkında bilgiler veren Rotislava, sanat için perspektifin neden önemli olduğu sorusuna açıklık getirmeye çalıştı ve dinleyicilerle etkileşim halinde yürüttüğü sunumunda özellikle öğrencilerin konu hakkındaki görüşlerini, yorumlarını tartışmaya dahil etmeye özen göstererek bir açık ders formatında ve yararında bir etkinliğe imza attı. Sunumun sonunda Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün tarafından Doç. Dr. Rostislava Todorova-Encheva'ya teşekkür belgesi takdim edildi. Rostislava'nın sunumunun bitiminde fakülte ana binası önünde gerceklestirilen toplu fotoğraf çekimi ardından konuklar ve ev sahibi ekip yakın zamanda hayata veda eden illustrator ve akademisyen Soner Tuna'nın Osman İnci Müzesi’nde ziyarete açık olan sergisini ziyaret ettiler.
Haber: Dr. Öğr. Üyesi Başar Hatırnaz
Fotoğraf: Arş. Gör. Konur Koldaş