“ULUSLARARASI BAS BULUŞ 2020” ÖZGÜN BASKIRESİM SERGİSİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİNDE AÇILDI

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, kültür ve sanat rüzgârı esmeye devam ediyor. Edirne’de çağdaş kültür ve sanatın nabzını tutan Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, yeni yılın ilk aylarında, uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. Kentte giderek önem kazanan ve Edirne’yi uluslararası bir çekim merkezi haline dönüştürmeye devam eden Güzel Sanatlar Fakültesi, sanatseverleri her geçen gün gelişen büyük bir sanat ortamı ile bir araya getiriyor. Türkiye’de Özgün baskıresmin duayenlerinin eserlerinden oluşan ve daha önce Ankara, İzmir İstanbul ve Tekirdağ’da yapılan “Bas Buluş” sergisi bu yıl Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde açıldı. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Özgün Baskıresim Sanatçılar Derneği Başkanı Prof. Melihat TÜZÜN’ün organizasyonu ile açılan sergide,  özgün baskıresim disiplinine farkındalık oluşturmak, sanatsal, kültürel ve sosyal etkileşimi sağlamak amaçlanıyor. Bu sergide, Özgün Baskıresim Sanatçılar Derneği üyelerinin, ülkemizde bu alanda tanınan sanatçıların ve bu yıl ilk defa uluslararası sanatçılarında eserleri sergileniyor.

Ülkemiz kültür ve sanat yaşamında önemli yaratımlarıyla unutulmaz izler bırakan resim ve baskıresim sanatının usta isimlerinin eserlerinin de görülebileceği sergide Bulgaristan, Hindistan, İtalya, Macaristan, Romanya, Portekiz, Porto Riko ve Ukrayna’dan 22 sanatçının eseriyle beraber 82 sanatçının farklı tekniklerde eserleri sergileniyor.  Sergi kapsamında eserleri sergilenen sanatçılar; Ahmet Şinasi İşler, Ali Doğan, Aslıhan Kaplan Bayrak, Atilla Atar, Ayşe Selcen Yücelen, Ayşegül Kalkan, Ayşen Erte, Basri ERrdem, Belgin Onar, Bige Gürses, Can Aytekin, Dalila Özbay, Denitsa Yaneva, Devabil Kara, Deniz Bayav, Devrim Erbil, Dilara Oktar Gürses, Döne Arısoy, Eda Tekcan, Ekaterina Ivanova, Emrah Günay, Enis Malik Duran, Ercan Gülen, Erhun Şengül, Erkin Keskin, Ersan Sarıkaya, Ezgi Yemenicioğlu, Fernando Santiago, Fevzi Tüfekçi, Füsun Sünnetçioğlu, Gülderen Görenek Beyaz, Güler Akalan, Gülistan Karagüzel, Hasan Pekmezci, Hatice Bengisu, Hayati Misman, Hayri Esmer, Hristo Kerin, Hristo Tsatsinov, Hülya Yalçın, Julian Jordanov, Kerem İşcanoğlu, Konur Koldaş, Kübra Yıldız, Leyla Hancı, Luigi Casalino, Lütfü Kaptanoğlu, M. Sadık Altınok, Maria Bölönü, Melihat Tüzün, Milen Alagenski, Milen Dzhanovski, Moutushi Chakraborty, Musa Köksal, Mustafa Aslıer, Mustafa Küçüköner, Nikolina Dzhanovska, Nükhet Atar, Olesya Dzhurayeva, Ovidiu Croitoru, Özlem Coşkun, Radko Spassov, Rajesh Pullarwar, Rumen Raykov, Saime Hakan Dönmezer, Samet Uğur, Savaş Kurtuluş Çevik, Selvihan Kılıç Ateş, Sema Boyancı, Serdar Dartar, Sezin Türk Kaya, Suna Özgür Karaalan, Süleyman Saim Tekcan, Svetoslav Kosev, Şükrü Ertürk, Taylan Güvenilir, Teresa Pedroso, Tezcan Bahar, Todor Ovcharov, Tsvetan Kazandjiev, Umut Germeç, Zühdü Müridoğlu.

 

Özgün baskıresim alanında belli bir açığı kapatmaya çalışan ve sanatçı akademisyenlerin gayretleriyle kurulan Türkiye Özgün Baskıresim Sanatçıları Derneği Başkanı ve Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün’ün, dernek üyelerinin, baskıresim sanatının yurt içi ve yurt dışından duayen isimlerinin eserlerinden oluşan sergide, 22’si yabancı 82 sanatçının yer alıyor. Birbirinden değerli, 84 eserin yer aldığı sergide sanatçıların litografi, ipek baskı ve gravür teknikleriyle yaptıkları özgün eserlerini izleyiciyle buluştuğunu görmek mümkün.

Küratörlüğünü Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün’ün yaptığı “2020 Uluslararası Bas-Buluş” sergisi, 82 sanatçının birbirinden farklı malzeme ve ürünlerle hazırladığı, yalnızca görsel olarak değil, düşünsel olarak da ziyaretçilerini zamanda uzun bir sanatsal yolculuğa çıkaran bir içerik ve üsluba sahip.  Türkiye’nin,  farklı kentlerinde düzenlenen “Bas-Buluş” sergilerinden ayrı olarak ilk kez uluslararası bir platforma taşınan ve sanatçı sayısının daha geniş boyutlara ulaştığı sergide, ülkemizin önde gelen baskıresim sanatçılarının yanı sıra başta Bulgaristan, Macaristan, İtalya ve Romanya olmak üzere Portekiz, Porto Riko, Ukrayna ve Hindistan’dan da önemli sanatçıların eserlerine yer verildi. Yurt dışından 22 sanatçının eserleriyle sanata ve kültüre derin katkılar yaptığı sergide ayrıca, Türkiye’de ilk defa Dünyaca ünlü ödüllü ressam Devrim Erbil’in metalin üzerine renkli baskıresim tekniği ile uyguladığı örnek bir eser de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Edirne’de ilk kez sergilenen ve alanın her kuşak sanatçısının eserlerinin bir arada bulunduğu serginin açılışına, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Türkiye Özgün Baskıresim Sanatçıları Derneği Başkanı Prof. Melihat Tüzün ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nin akademisyen sanatçılarının yanı sıra çok sayıda öğrenci ile sanatsever katıldı.  

Özgün Baskı Resim Sanatçılar Derneği üyelerinin yanı sıra ülkemizden ve dünyanın farklı yerlerinden özgün baskı resim sanatının önemli temsilcilerinin eserlerinin yer aldığı serginin açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, özgün baskıresim disiplinine farkındalık oluşturmak, sanatsal, kültürel ve sosyal etkileşimi sağlamak amacıyla etkinlik düzenlediklerini belirterek, Trakya Üniversitesi’nde gerçekleştirdikleri etkinlikle, geleneksel hale getirdikleri “Bas-Buluş” sergisini, ilk kez uluslararası bir boyutta taşıdıklarını ifade etti. Özgün Baskıresim Sanatçılar Derneği üyelerinin, ülkemizde bu alanda tanınan sanatçıların yanı sıra uluslararası sanatçıların da eserlerinin yer aldığı serginin, Edirne’nin gelişen ve büyüyen sanat ortamına katkı sunmasını dilediklerini söyleyen Prof. Melihat Tüzün, “Sanatseverler için vazgeçilmez bir güzelliğe ve sanatçıya ilham veren muhteşem eserlere sahip Edirne’nin her geçen gün büyüyen ve gelişen bir sanat ortamı var. Kent kültürü ve diğer dinamikleri açısından önemli projelere ve etkinliklere ev sahipliği yapabilecek potansiyele sahip.  Daha önce birçok farklı şehirde bu sergiyi açtık. İstanbul, Ankara, İzmir, Tekirdağ. Bu defa, sergiyi ilk kez Edirneli sanatseverlerle buluşturuyor ve her geçen gün sergiye daha da zenginlik katarak ilerliyoruz. İlk defa uluslararası olarak düzenlediğimiz etkinliğimizin Tekirdağ’da gerçekleştirdiğimiz son sergisinde 49 eser vardı, bugün ise 84 eseri sanatseverlerle buluşturuyoruz. Sergilenen eserlerin yaklaşık 4’te 1’i uluslararası sanatçılara ait. Baskıresmi, güzel sanatlar alanında resim, heykel ve grafik disiplinlerinin ortak paydada birleştiren bir disiplin olarak değerlendiriyorum. Litografi, serigrafi ve gravür olarak üç farklı teknikle hazırlanan birbirinden değerli eserleri sergimizde buluşturduk. Çok farklı teknikleri ve anlatımları bir arada görmeniz, izlemeniz mümkün. Türkiye’de baskıresmin gelişmesine katkı veren, kendi özel atölyelerinde baskı sanatını devam ettiren ve bugün pek çok usta sanatçıya baskı sanatını öğreten unutulmaz sanatçıların eserleri bizlerle. Marmara üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gravür atölyesini, yani baskı resim atölyesini ilk kuran sanatçı olan Mustafa Aslıer’in; bu sanatı Türkiye’ye tanıtan ve Avrupa’da da bu sanatla Türkiye’yi temsil eden en önemli sanatçılardan biri Süleyman Saim Tekcan’ın ve Türk Resim sanatının dünya sanatında yer edinmesini sağlayan, resmin şairi Devrim Erbil’e kadar pek çok önemli sanatçının eserlerini sergiliyoruz. Bulgaristan’dan çok önemli akademisyen sanatçımızın 10’a yakın eseri burada. Gerçekten çok kapsamlı diyebileceğimiz, alanında uzman ve duayen isimlerin eserlerinin bir araya getirildiği serginin, Üniversitemize, Edirne’mize ve tüm sanatseverlere hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Sergi, 22 Şubat 2020 Cumartesi gününe kadar Güzel Sanatlar Fakültesi Fuayesi’nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Haber: Ali Küçükoğlu

Editör: Orkun Akman

Fotoğraf: Konur Koldaş-Mustafa Topyanak

Ek Resimler
Bu içerik 14.02.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 1100 kez okundu.